Att tänka på om musikhörlurar

Marshall Chasin
June 16, 2015

Marshall Chasin är forskningschefvid musikerkliniken i Toronto, Kanada. I en artikel publicerad i Hearing Review ger han råd om sakeratt tänka på när man skaffar musikhörlurar.Som arbetande inom hörselvården för musiker är det en fråga jag alltid brukar få: ”Jo förresten, vilken är den bästa hörluren för min mp3-spelare”. Ofta på ett dröjande sätt när klienten är nästan halvvägs genom dörren. Det brukar få mig att tänka på den gamla polisserien med Peter Falk som Columbosom alltid sa ”Oh, just one more thing”.

Och vilken är den bästa hörluren? Min åsikt är att den bör ha fyra egenskaper:

l Extra styrka på cirka 10 decibel i frekvensområdet 2 500–3 000 hertz.

l Den ska sluta tätt i hörselgången.

l Den ska ha en känslighet som gör att starka ljud inte förvrängs.

l Den ska vara röd.

För att ta det sista först. Rött är bättre. Alla vet att att röda bilar går 37 procent snabbare. Så låt oss gå till de andra funktionerna.

1. Extra styrka. Om hörluraren förs in I hörselgången innebär det att vi samtidigt förlorar en del av ytterörats naturliga akustiska egenskaper. I frekvensområdet 2 500–3 000 hertz ger det en förlust av energi på cirka 10 decibel. Hörlurarna bör alltså vara konstruerade så att de kompenserar för detta. Om hörluren har en linjär/likadan förstärkning i hela frekvensområdet så resulterar deti att överföringen av ljuden i det höga frekvensomfånget blir sämre.

2. Bra tätning i hörselgången. Många hörlurar är konstruerade för att bara placeras i öppningen av hörselgången. Det kan vara bekvämt, men det innebär samtidigt att musiken inte är avskärmad från omgivningen. Det är viktigt är att stänga ute så mycket av bakgrundsljudet som möjligt, annars maskerar det musiken och gör att man skruvar upp volymen onödigt mycket. De flesta moderna hörapparater klarar blåtandsöverföring. För dem som har en sådan är det att föredra att koppla ihop musikspelaren direkt med hörapparaten.

3. Känslighet. Hörluren bör vara konstruerad så att det är möjligt att begränsa de starkare avsnitten av musiken för att förhindra distortion. den klarar att ta hänsyn till att musiken är olika stark i olika partier. Om den bara kapar de allra högsta ljuden finns risk för distortion och att ljud helt klipps bort.

Marshall Chasin,

chefsaudiolog vid

musikerkliniken i Toronto, Kanada

Fotnot: Marshall Chasin är författare till fem böcker om hörsel, hörapparater och förebyggande hörselvård. Artikeln använd med tillstånd av The Hearing Review. Översatt från engelska och nedkortad av Auris. Originalartikeln finns på www.hearingreview.com: Back-basics-best-earphone-listening-music.